Het concept

Op de locatie aan de Rottekade is het doel een niet te grote, redelijk eenvoudige, prettig  bewoonbare woning te maken die optimaal gebruik maakt van de prachtige locatie. Goed op de zon, uit en in de wind, met uitzicht op de Rotte. Ook moest de woning comfortabel zijn, licht, energiezuinig en vrij van toxische materialen.

Inspiratie

In Jouke’s lijstje van top tien architecten staat Glenn Murcutt ergens bovenaan. Jouke heeft zijn ontwerpen dikwijls in colleges gebruikt omdat hij in staat is met simpele middelen heel aangename woningen te ontwerpen. Hij maakt optimaal gebruik van de omgeving voor licht en lucht en hij werkt met in de regio verkrijgbare materialen. Het resultaat is prachtig. De gebouwtjes zijn een aanvulling op het landschap in plaats van dat ze het domineren en de interieurs suggereren een zeer aangenaam verblijf.

Een ander lichtend voorbeeld voor Jouke is de eigen woning van Charles en Ray Eames. Een volledig modulair geprefabriceerd huis, zeer technisch vormgegeven, ook binnen, maar toch ruimtelijk en warm.

Het ontwerp van de woning Recht op Wind is op beide architecten geïnspireerd. Het huis is onderdeel van het landschap, zowel buiten als binnen. De materialisatie hout, steen, glas en zink refereert aan het cultuur- historische verleden van de omgeving in plaats van aan een villa-ontwikkeling ten behoeve van ‘de bekende Nederlanders’ zoals die aan bijvoorbeeld De Vecht is  ontstaan.

In het ontwerp is de woonlaag opgetild om uitzicht over de dijk te kunnen hebben. Het volume is uiteindelijk een rechthoekige doos geworden met een eenvoudige dakvorm. De detaillering en materialisatie moet het ontwerp overtuigen. Zo moest de overstekende dakrand natuurlijk dun zijn en de puien zorgvuldig aansluiten op wanden en vloeren.

Ontwerp en ruimtelijk concept

De woning bestaat uit twee lagen met een modulaire maatvoering van 1.20m2 hart op hart. Met medeneming van de entresol is de totale vloeroppervlakte 2.60 m2, de inhoud is  800 m3. De woonlaag bestaat uit een woonruimte met keuken gericht op het zuiden en het uitzicht. De slaapkamer is gericht op het oosten en de Rotte, de open badruimte is ook gericht op uitzicht en georiënteerd op het Westen.

Het ruimtelijk concept achter de woonlaag is een open plattegrond met doorgaande  verbindingen, zowel horizontaal als verticaal. Centraal zijn de berging en kleedruimte gesitueerd. Zowel vanuit het bad als in de douche is het mogelijk over het landschap uit te kijken. Een doorgaand terras loopt rond de kop van de woning van oost, via zuid, naar west. Binnen en buiten gaan zo in elkaar over. Een entresol steekt de woonruimte in; daar is de bibliotheek gedacht. Een viertal openingen zijn in het dak ontworpen om de hemel zowel overdag als ‘s nachts te kunnen zien.

De begane grond heeft dezelfde oppervlakte als de woonlaag en is in tweeën gedeeld. Eén ruimte wordt garage, de andere ruimte zal als atelier gaan functioneren met logeerruimte. Het atelier staat in directe verbinding met de tuin en wordt voor een groot deel beschaduwd door het overstekende terras. Doordat het terras van beton is gemaakt kan de glazen schuifwand ook bij regen geopend blijven.

Het concept in beeld (7 MB)

Advertenties

2 Reacties op “Het concept

  1. Vandaag tijdens het schaatsen trok uw project onze aandacht. We zijn al langer geïnteresseerd in duurzaamheid en blij verrast dit zo dicht bij huis te vinden. Kunt u ons op de hoogte houden van vorderingen van de bouw. Vriendelijke groet, Jacqueline Maas.

    • Dag Jacqueline,
      leuk dat jullie geïnteresseerd zijn! Wanneer je je mailadres invult (op de homepage van het blog, links) krijg je automatisch een mailtje als ik nieuwe berichten op deze blog zet. Wil je ook meer ‘technische’ achtergrondinformatie dan kun je ook wekelijks het blog lezen dat op de homepage van Stedebouw & Architectuur wordt geschreven!
      Hartelijke groet, Petra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s